Ardei

Cand ne referim la ardei, ne gandim in principal la 2 tipuri de ardei: ardeiul gras, ardeiul kapia si ardeiul iute.

Fiecare dintre cele 3 soiuri sunt deosebit de gustoase, sanatoase si hranitoare.

Substante hranitoare in ardeiul gras:
– Vitamina C
– Vitamina A
– Vitamina B6
– Fibre
– Molibdenul
– Vitamina K
– Mangan
– Acid folic
– Potasiu
– Vitamina B1
– Vitamina E
– Cupru

Ardeiul gras contine licopen, un carotenoid puternic ce are avantajul de a scadea sansele de dobandire a mai multor tipuri de cancer, printre care cel cervical sau cel de pancreas;

– Ardeii grasi rosii protejeaza cel mai bine vederea, dintre toate tipurile de ardei grasi;

– Odata cu avansarea în varsta, poliartrita poate fi combatuta cu ajutorul alimentelor bogate în vitamina C, printre care si ardeii grasi;

– Sucul proaspat de ardei, în combinatie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinali.

Cei mai populari ardei grasi sunt cei de culoare rosie, verde si galbena iar lipsa gustului iute, spre deosebire de ardeii iuti, este data de absenta unei gene care favorizeaza aparitia iutimii.

Cultivarea ardeiului.

Ardeiul are cerinte deosebite privind caldura, umiditatea si lumina. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. De aceea, este important sa i se acorde atentie deosebita im primele saptamani de germinare.

Solul trebuie sa fie bine afanat, desfundat si bine ingrasta.

Se cultiva semintele in solarii sau sere, pentru obtinerea rasadurilor. Dupa aproximativ 60-65 zile, se vor planta in locatia definitiva de crestere.

Ingrijire:

Dupa semanarea rasadurilor, se uda si se iriga suficient cat solul sa se mentina umed, dar sa nu ramana apa la suprafata sis a balteasca pe teren.

Depozitare:

Ardeii sunt plante perisabile, iar depozitarea lor pentru o perioada lunga de timp se poate face fie la temperaturi joase, fie prin conservarea lor sub diverse forme pentru iarna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *